Индустриално инженерство (на английски език)

Описание на специалността

Специалността “Индустриално инженерство”, като единствената специалност във ФЕА с преподаване на английски език, осигурява обучение в мултикултурна среда. “Индустриално инженерство” съчетава класически и съвременни направления при проектиране и експлоатация на индустриални системи. Тя обезпечава раздел от техниката занимаващ се с оптимизиране и управление на сложни процеси и системи. Курсът е както теоретичен, така и практически.
Специалността съчетава класически и съвременни направления при проектиране и експлоатация на индустриални системи.

Студентите получават набор от знания и умения в областта на проектирането, прилагането и управлението на сложни системи и процеси. Спецификата на обучението по специалността е в съчетаване на фундаментални знания по моделиране на разнородни процеси в технически и организационни системи, по електротехника, електроника, компютърни науки, теория на управлението, с общоинженерни, природонаучни, хуманитарни и икономически знания, както и с усвояването на чужд език.

Специалността дава и предимство при включване в програмата за мобилност „Еразъм“ и поради модерните световни практики в учебния план, заимствани от чужди университети.

Кандидатстване

Към оценките от дипломата за средно образование по математика и най-високата от физика, информатика или информационни технологии се прибавя една от следните оценки:

от успешно издържан зрелостен изпит (матура) по български език и литература, умножена по 2.5

от успешно издържан зрелостен изпит (матура) по математика, физика, информатика или информационни технологии, умножена по 3

от кандидатстудентски изпит по математика (предварителен или редовен), умножена по 3

с оценка от олимпиада или състезание (организирано и проведено от ТУ-София, филиал Пловдив), умножена по 3.

За кандидатстване допълнително се изисква издържан конкурсен изпит по английски език или държавен зрелостен изпит по английски език или сертификат за владеене на езика

Специфични изисквания за кандидатстване

Световно признати сертификати за владеене на Английски език или резултат от зрелостен изпит /матура/ по Английски език или положен тест по Английски език .

Изучавани дисциплини и учебни планове

Изучават се дисциплини, които са общи за специалността, като мениджмънт на индустриалното производство и производствено проектиране, компютърно интегрирано производство, автоматизация и управление на технологични процеси, индустриални производствени системи; производствени стратегии, теория на системите за управление. Изборността на дисциплините е характерна за обучението по специалността „Индустриално инженерство“.

Възможности за реализация

Завършилите специалността могат бъдат назначавани като консултанти и анализатори на системи или проектанти на такива системи, мениджъри или консултанти в компании, програмисти или разработчици на приложения. Могат да работят и в научно-изследователски, проектантски, инженерингови фирми и организации по изграждане на сложни технически, икономически и организационни системи за управление.