Студентски стол „Байкал“ заработи отново

С ритуално прерязване на лента и тържествен водосвет днес беше открит легендарният студентски стол „Байкал“ на Технически университет-София, Филиал Пловдив.

Водещи на церемонията бяха председателят и заместник-председателят на Студентски съвет на Технически университет-София Филиал Пловдив Гергана Иванова и Теодор Демирев. Именно по предложение на студентската организация беше даден старт на процедурата по възобновяване на работата на стола.

 

В словото си при откриването , директорът на Филиала доц.д-р инж.Никола Шакев благодари на младите хора за инициативата и подчерта важността на подобни социални придобивки. „В централната градска част, където има толкова много студенти, пък и работещи хора, няма друг подобен стол, в който да се предлага прясно приготвена и здравословна храна и то на приемливи цени“ – подчерта доц. Шакев.

Кметът на гр. Пловдив Костадин Димитров също пожела успех на реновирания студентски стол и с умиление се върна назад в студентските си години в Пловдивския университет, когато е посещавал емблематичното място за хранене. „Аз също съм чакал тук на опашки за храна и се надявам стола да заработи „с пълна пара“ както беше преди години“ – каза още градоначалникът на Пловдив.

От името на Националното представителство на студентските съвети Виктория Палигорова – председател на Студентски съвет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ благодари на ръководството и на студентския съвет на Технически университет-София, Филиал Пловдив за инициативата и подкрепата. „Това е една прекрасна придобивка за всички студенти на град Пловдив и аз искрено вярвам, че този стол ще бъде посещаван от много млади хора “ – допълни Виктория Палигорова .

Кметът Костадин Димитров и Директорът на Технически университет-София, Филиал Пловдив доц. д-р инж. Никола Шакев прерязаха ритуално лентата на реновирания студентски стол.

Тържествен водосвет беше отслужен от отец Евгени, който благослови официалните гости и екипа на студентския стол, като пожела здраве и благоденствие на целия екип и всички столуващи.

Студентски стол „Байкал“ , който се намира на бул.“Цар Борис Трети Обединител“ 136 е една от емблемите на град Пловдив. Мястото за хранене отваря отново врати след десетгодишно прекъсване. Помещението е реновирано със средства от бюджета на Технически университет-София, Филиал Пловдив и с доброволен труд на студенти . Обновени са както част от кухненското оборудване, така и интериора на столовата част. А по стените са поставени пана , изработени от студенти на специалност „Дизайн и печатни комуникации“ на ТУ-София, Филиал Пловдив.

 

 

Столът ще посреща всички желаещи за топъл обяд от 12 до 14 ч. всеки работен ден. Цената за едно хранене, включващо три ястия за студенти ще е 4 лв. За да се възползват от намалението, младите хора ще трябва да поискат от Учебените отдели на висшите училища стикер с уникален код, който важи за периода на цялото следване. В студентския стол е поставен четец, свъзан с електронната система на Министерство на образованието за контрол на студентското хранене.На база на броя столуващи се определя и държавната субсидия, която покрива половината от стойността на всяко хранене.

Стола ще могат да посещават и желаещи, които не са студенти, но за тях цената за цялото меню от три ястия ще е 8 лева.

Менюто на Студентския стол можете да следите ТУК